Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Semnele harului 

(Cuviosul Maxim Cavsocalivitul )




Sunt multe viziuni care sunt amagiri, dar altele sunt semnele amagirii si altele ale harului. Astfel, duhul amagirii, când se apropie de om, îi zapaceste mintea si o salbaticeste; îi face inima aspra si o întuneca; îi pricinuieste frica, temere si mândrie; îi înaspreste ochii, îi tulbura creierul, îi înfioara tot trupul; îi isca prin nalucire, în fata ochilor o lumina care nu straluceste si nu e curata, ci rosie; îi scoate mintea din frâu si o îndraceste; îl misca sa spuna cu gura cuvinte necuviincioase si hulitoare. Si cel ce vede acest duh al amagirii de multe ori, se mânie si se umple de furie. El nu cunoaste deloc smerenia nici plânsul si lacrima adevarata, ci totdeauna se lauda cu bunatatile lui; este plin de slava desarta si fara înfrânare si temere de Dumnezeu si totdeauna este stapânit de patimi. Iar la urma de tot îsi iese cu totul din minti si vine la pierzania deplina. Fie ca Domnul sa ne izbaveasca de aceasta amagire.
Semnele harului sunt acestea: când vine la om harul Preasfântului Duh, îi aduna mintea si-l face sa fie cu luare aminte si smerit, îi aduce aminte de moarte, de pacatele lui, de judecata viitoare si de osânda vesnica; îi face sufletul de se frânge usor, de plânge si se tânguieste; îi face ochii linistiti si plini de lacrimi. Si cu cât se apropie mai mult de suflet, cu atât îl mângâie mai tare prin sfintele patimi ale domnului nostru Iisus Hristos si prin nemarginita Lui iubire de oameni si-ii prilejuieste mintii vederi înalte si adevarate:
ˇ               Cu privire la puterea cea necuprinsa a lui Dumnezeu, care cu un singur cuvânt le-a adus pe toate din nefiinta la fiinta;
ˇ               Cu privire la puterea nemarginita, care singura cârmuieste si are grija de toate;
ˇ               Cu privire la necuprinsul Sfintei Treimi si la noianul de nestrabatut al fiintei dumnezeiesti si la celelalte.
Atunci mintea omului parca este rapita de acea lumina si luminata de lumina cunostintei dumnezeiesti. Inima i se face senina si blânda si da la iveala roadele Sfântului Duh: bucuria, pacea, îndelunga rabdare, bunatatea, compatimirea, iubirea, smerenia si celelalte. Sufletul lui primeste astfel o bucurie de negrait.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu