Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 3 ianuarie 2024

SFATURI DE LA PARINTELE PAISIE AGHIORITUL



– Cum putem ajuta la mântuirea altora?

– Prin rugăciune. Călugărul să fie mai întâi om de rugăciune şi făclie în sfeşnic pentru toţi. Numai aşa putem ajuta şi zidi duhovniceşte pe oameni. Întâi să fie rugăciunea, apoi exemplul vieţii noastre, apoi cuvântul de învăţătură.

– Cum putem dobândi darul lacrimilor?

– Dacă vom avea smerenia sfinţilor, vom dobândi şi rugăciunea inimii şi darul lacrimilor. Eu n-am putut dobândi acest dar, care se primeşte de la Dumnezeu cu mare osteneală.

– Ce părere aveţi despre monahismul atonit de astăzi?

– N-am nicio părere. Dar ştiu că toţi au venit în Sfântul Munte să slăvească pe Dumnezeu şi să se mântuiască! De aceea, toţi se silesc după râvnă şi putere la rugăciune, la ascultare, la post, la priveghere de noapte şi la toate faptele bune. Toţi se smeresc, au nădejde, se ostenesc şi urmează lui Hristos. Însă cine va lua cununa mântuirii, nimeni nu ştie decât singur Dumnezeu.

– Ce cărţi sfinte trebuie să citească monahii?

– Întâi Sfânta Scriptură. Apoi „Vieţile Sfinţilor” şi scrierile patristice. Nu trebuie să citim, nici să vorbim mult! Ci trebuie să facem mult!

– Părinte Paisie, de câte ori trebuie să ne împărtăşim pe an?

– De câte ori ne îndeamnă cugetul inimii şi duhov­nicul. Unii mai des, alţii mai rar. Dar dacă monahii se pot împărtăşi o dată pe săptămână, este foarte bine.

Mirenii, oricum, mai rar, după cum hotărăsc duhovnicii lor.

SFATURI DE LA PARINTELE PAISIE AGHIORITUL

Viata lui Iisus după Evanghelia lui Luca

Pățania unui monah athonit - de ÎPS Athanasie de Limassol-


Patania unei enoriase dintr-un varf de munte

Venea des o femeie din localitatea vecina sa ajute uneori la manastire, sa mai aduca cate ceva la bucatarie, sa mai lase un pomelnic la Sfanta Liturghie. Singura fiind, in pragul varstei de 40 de ani, dupa un divort urat, se tot ruga la icoana Maicii Domnului sa intalneasca un crestin cu frica de Dumnezeu.

-,,Mergi si la alte manastiri si lasa si acolo sa fii pomenita vreme de patruzeci de Sfinte Liturghii. Scrie si pe cei vii din casa, si pe cei adormiti. Dar la cat mai multe manastiri ,,- ii zic eu. Dar inainte de toate, vezi de vorbeste numaidecat cu duhovnicul sau cu parintele pe cine treci la pomenit, sa nu vie rele peste tine. Fa spovedanie curata, cauta pacate ce nu le-ai zis, si apoi ia de citeste tot patruzeci de zile, post tinand, Acatistul Sfantului Spiridon sau Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae. Fa milostenie cat mai des posibil.
Trecu vreme de patru saptamani si tot ma uitai  sa o vad, dar nici pomeneala.
-,,E maritata, sta in orasul vecin, la Sibiu,,-zice o alta crestina,vecina ei.
Am zambit incet, si numai atat am zis ,, Slava tie Doamne, Slava Tie,,