Totalul afișărilor de pagină

joi, 22 august 2019

Cine mă desparte de Hristos ? expunere Monahia Siluana Vlad


  


Când un om lumesc e pe cale de a deveni un om duhovnicesc, când un om e pe cale de a o rupe pentru totdeauna cu lumea şi păcatele, iadul se cutremură.
 Iadul ştie că taina biruinţei omului cel duhovnicesc este alianţa, este legătura lui cu Domnul, cu Golgota; de aceea umblă să rupă această legătură. Dar toate încercările lui sunt zadarnice.

Omul cel duhovnicesc rămâne în Domnul, strigând triumfător: „Cine mă va despărţi pe mine de dragostea lui Hristos? Necazul sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau golătatea, sau primejdia, sau sabia?... încredinţat sunt că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile... nici înălţimea, nici adâncimea, nici o altă făptură nu vor fi în stare să mă despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Hristos Iisus” (Rom 8, 35-39).

Omul cel duhovnicesc trăieşte o viaţă cu Domnul, o viaţă legată clipă de clipă cu Domnul - şi, până trăieşte această viaţă, el strigă triumfător: „Domnul este luminarea mea şi Mântuitorul meu, de cine mă voi teme?  Domnul este apărătorul vieţii mele, de cine mă voi înfricoşa?” (Ps 26, 1-2).

Preot Iosif Trifa ,, Oglinda inimii omului,,

 


Vremurile pe care le parcurgem sunt periculoase cu fiecare ora. Dezastrele ne vorbesc de acest lucru. Natura se razbuna pe inumanitatea omului. Pier milioane de vietuitoare. Omul a devenit mai salbatic decat fiarele. Goana dupa pofit si putere duc , cu siguranta, nu numai la pieirea a tot ce e viu pe aceasta planeta, dar si la pieirea sufleteasca. 
Mandria, invidia, neiertarea aproapelui, zgarcenia, lacomia, dorinta de innavutire, avorturile, desfranarile si multe alte pacate si patimi tin in moarte sufletul. Degeaba omul se roaga, daca in inima lui nutreste rautate si invidie.
Doar pocainta adevarata poate aduce frungerea de inima si rugaciunea curata, ce atrag Harul Domnului. Dar daca nu avem mila ( dragoste ) fata de aproapele, putem noi oare sa avem nadejde in mantuire ? V-ati pus vre-o data aceasta intrebare ?Daca nu ne e mila de omul flamand de la usa bisericii, care a fost oare rostul ca ai mers la Sfanta Liturghie ? Daca nu ne  pasa de cel  suferind, care e rostuul rugacunii?   
Crestem copiii fara de credinta si educatie morala. Tineretul nu mai are nici un reper moral. Rar mai gasesc un adolescent in biserica. Oare a cui este vina ? Dar v-ati pus voi vre-o data intrebarea, tu, ca parinte, daca copilul tau nu a cunoscut credinta, oare tu, te vei mantui ?

Repere duhovnicesti ,, Muntele Athos, muntele sfintilor,,