Totalul afișărilor de pagină

luni, 29 martie 2021

Pentru a avea ganduri bune, trebuie sa avem o inima buna, curata.




Educatia, faptele, gândurile, dorințele ne conduc viața.

Așa cum ne sunt gândurile cu care ne îndeletnicim, așa ne este și viața. Insa pentru a avea ganduri bune, trebuie sa avem o inima buna, curata.

O importanta mare are educatia si mediul in care am crescut , atat in copilarie, cat si in adolescenta. Daca am deprins de la parinti lucruri oribile, pacatoase, precum injuraturi, iubire de alcool sau bani, atunci toata viata vom suferi ingrozitor. Caci daca hranim RAUL din noi, acesta va capata cu anii putere asupra noastra, ne va controla viata .

O familie buna si credincioasa este o comoara pentru viitorul copil, caci va deprinde dragostea, blandetea, rugaciunea, bunul simt si milostenia. Aceste virtuti atrag Harul Domnului si viata acestui om va fi una binecuvantata. Domnul insasi se va ingriji de viata unui asemenea om.

Nu putem sa zicem ca traim o viata pacatoasa, in pacate, dar sa gandim pozitiv-ca sa atragem BINELE. De ce nu se poate ? Caci in inima unui om pacatos salasluieste RAUL: si acest ,, rau,, va conduce in definitiv viata acestuia.

Exista astazi multe carti care promoveaza gandirea pozitiva. Nu ar fi rau, zau asa, sa gandim pozitiv. Insa viata omului in proportie de 80 % este condusa de TRAIREA INIMII ( acele stari / duhuri de bine si de rau ) . Cu ce este plina inima omului, cu aceasta se va umple viata omului. Daca inima este plina cu duhul desfranarii, cu cel al invidiei, al lacomiei, al zavistiei- cu ce te ajuta sa gandesti pozitiv ? Caci puterea gandului are doar 20 % putere, iar a inimii- 80 % ? Deci, ca concluzie, daca chiar vrem sa avem o viata in care sa atragem bunastarea, care vine de la Domnul, atunci sa avem si o inima si un gand curat, bine placut Domnului, si atunci viata chiar va fi una pe masura asteptarilor. Facand rau, dar gandind bine- este ca si cum intr-un motor nou de masina ai turna petrol nerafinat. Raul pateaza, intuneca sufletul, care salasluieste in inima omului. Nu putem astepta BINELE, facand raul.

Dacă avem insa o inima plina de pace, liniște, dragoste, bunătate, virtute, curăție, atunci și în noi va fi pace lăuntrică, liniște, dragoste și bunătate.
Sa ne staruim sa ne curatim inima prin spovedanie, pocainta adevarata, milostenie si alte fapte bune. Sa punem inceput bun indiferent de viata pe care am trait-o. Si atunci si viata noastra va lua o alta intorsatura. Zece mii de vor muri pe campul de lupta, tu vei trai, caci in tine va salaslui Domnul. Dar sa fugi de pacat, de mandrie si de slava omeneasca, sa fii  un crestin smerit si bun cu inima.

Sa ne staruim sa alungam gandurile rele, caci ele vin de la cel rau.



Dacă purtăm în noi gânduri rele, diavolești, atunci se nimicește și pacea noastră lăuntrică. 
Sfinții Părinți spun despre gânduri: ”Orice gând care năruiește pacea și gândurile ce nu ne dau pace, acestea toate de la diavol sunt, și trebuie să le îndepărtăm și să nu le primim.” 
Trebuie să ne ostenim pentru binele nostru, ca să se întărească în noi pacea, bucuria, dragostea dumnezeiască. 

Părintele nostru cel Ceresc vrea ca fiii Săi să aibă trăsăturile lui dumnezeiești, vrea să fim toți plini de dragoste, pace, mângâierea bucuriei, adevăr virtute. Domnul și noi toți dorim să fim blânzi și smeriți, căci din sufletul blând și smerit izvorăște virtute și bunătate. Un astfel de suflet, chiar și când tace, răspândește întotdeauna valuri de liniște, pace, pline de dragoste și bunătate. 
Un asemenea suflet nu se simte rănit când este ocărât sau certat – puteți chiar să-l loviți, iar lui îi va fi milă de voi pentru că îl chinuiți atât de mult. Astfel de oameni sunt puțini pe pământ, dar pentru ei strălucește soarele și ne binecuvântează Dumnezeu cu viața, cu toate cele de trebuință vieții noastre. Trebuie să ne schimbăm cugetul.

Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața, Ed. Predania, București, 2010

Doneaza pentru Hristos- pentru a mentine acest blog in viata ! Banca Transilvania -IBAN RO51BTRL04501201C32154XX