Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 14 octombrie 2017


Viata Preacuvioasei  Parascheva



 Dupa cum ne incredinteaza Sfantul mitropolit Varlaam, in cartea romaneasca de invatatura (1643), Sfanta Parascheva a primit numele de la ziua in care s-a nascut; aceasta este ziua de vineri: i-au pusu-i numele de Peatcaa, asa se cheama vinerea sarbeste Piatok, iara greceste, Paraschevi, iara romaneste, vineri. Revenind la ceea ce spuneai ca ti-a scris pe Facebook colega ta despre Sfanta Vineri, trebuie sa-ti spun ca este adevarat faptul ca si Ion Creanga, marele povestitor, aminteste in scrierile sale, mai ales in povestile sale, de Sfanta Vineri, prezentand-o ca pe o batrana inteleapta. Dar Sfanta Vineri a fost o fata tanara si credincioasa, care a devenit sfanta printr-o viata de rugaciune si de totala daruire slujirii lui Dumnezeu; cu aceeasi daruire si-a iubit semenii sai.

Numele ei adevarat - pe care l-a primit la botez, ca oricare crestin - este acesta, Parascheva, dupa numele zilei de Vineri, in limba greaca. Dar ea este cunoscuta si sub numele de Petca, Prapadoamna sau Prepadobna; acest cuvant, din limba rusa, se traduce prin Preacuvioasa. De pilda, in Iasi - langa Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" - este o biserica numita Prapadoamna, inchinata preacuvioasei maicii noastre Parascheva. Pentru cinstirea deosebita pe care i-au adus-o crestinii ortodocsi din tara noastra si din alte tari unde traiesc ortodocsi, sfintei Parascheva i-au fost inchinate multe paraclise si Biserici, dar si diferite constructii, cum ar fi fantani si izvoare.

Pentru viata ei curata, Dumnezeu a ales-o si a numarat-o printre sfintii bineplacuti Lui. Ai inteles - adauga bunica, pentru a se face inteleasa de nepotul Nicusor - ca este vorba despre 
preacuvioasa maica noastra Parascheva de la Iasi, buna si mult-milostiva ocrotitoarea Moldovei si mult-folositoarea pentru multi dintre fiii acestui neam; ea este deopotriva pazitoare a tuturor celor care au pastrat dreapta credinta, in ciuda tuturor incercarilor care s-au abatut asupra lor.

Preacuvioasa Maica Parascheva este cea care, de-a lungul celor peste 3 secole si jumatate de cand se afla in fosta capitala a Moldovei - fiind adusa de voievodul Vasile Lupu, in 1641, care a construit biserica neasemanata pe care a inchinat-o ocrotirii sfintilor Trei Ierarhi, un minunat chivot in piatra, in care dorea sa aseze racla cu sfintele ei moaste - a ajutat pe multi dintre fiii acestui neam. Din racla ei, au izvorat multe vindecari si intariri sufletesti celor aflati in dificultate; nu mai putin ocrotirea si apararea sfintei s-au vazut atunci cand anumite parti de tara au fost amenintate sau furate, ca si atunci cand intreaga tara s-a aflat in momente de cumpana. De aceea, i-au si dat oamenii numele de mult-folositoare si ajutatoarea celor neccajiti si apasati, cum citim si in icosul al 2-lea: Preacinstita fecioara, catre tine am nazuit, catre tine, care de mai multe ori ai luat pe sfinti si pe inger in ajutor; fii acum si pentru noi grabnic folositoare, ceea ce te-ai invrednicit a intra in camara Mirelui (ceresc), avand candela luminoasa.

- Dar ce inseamna "chivot", bunico?  
- Chivotul este acea cutie speciala, sub forma unei bisericute, care se afla pe sfanta masa din altarul fiecarei Biserici; in ea se pastreaza sfanta impartasanie pentru bolnavi, batrani sau orice impartasire grabnica la orice ora din zi si din noapte.
- Dar racla de care vorbeai?  
- Racla este un fel de sicrias, confectionat din lemn, frumos impodobit cu argint si cu aur; poate fi confectionata si din metal, cum ar fi argintul, si aurita. In ea se pastreaza sfintitele moaste ale unui sfant. De pilda, racla preacuvioasei Parascheva a fost confectionata din lemn, fiind imbracata apoi in argint aurit. Sfintele moaste ale preacuvioasei Parascheva au fost pastrate, de-a lungul timpului, in mai multe racle; chiar si cea in care au fost aduse la Iasi a fost schimbata.
- Am inteles ce inseamna chivot si racla. Dar la ce se refera verbul "a nazui"?
- "A nazui" inseamna a tinde spre ceva, poate insemna si a-ti pune nadejdea in cineva sau ceva. Ai inteles si acest din urma cuvant?
- Da, bunico, am inteles si iti multumesc frumos pentru aceste scurte si precise explicatii. Acum n-ai vrea sa-mi povestesti despre viata ei si cum a ajuns sa fie cinstita ca sfanta cuvioasa maica Parascheva, bunica draga? a intrebat-o nepotul, vadit emotionat de cunostintele buncii.
- Am spus ca vreau sa-ti povestesc minunata ei viata, insa tu, pentru a ma asculta cu atentie, va trebui sa faci un efort de rabdare; m-am gandit ca ar fi bine sa-ti povestesc viata si minunile ei in cateva seri la rand. Sa stii ca viata acestei alese sfinte este destul de bogata; de asemenea, istoria minunilor pe care le-a savarsit! I-a replicat bunica.
- Promit, bunica, sa am toata rabdarea pentur a asculta viata sfintei Parascheva, pentru ca vreau sa stiu cat mai multe cu privire la viata si minunile ocrotitoarei Moldovei. Ca sa nu uit, as vrea sa-mi mai promiti ceva: daca voi fi cuminte, ai sa ma duci si pe mine la Iasi, intr-o vacanta, pentru a vizita Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" si pentru a ma inchina sfintelor moaste ale preacuvioasei maicii noastre Parascheva?
- Dar sfintele ei moaste nu se mai pastreaza in Biserica "Sfintii Trei Ierarhi", ci in catedrala mitropolitana, inca de acum 127 de ani. Dar despre asta iti voi vorbi mai tarziu.


Viata si minunile Preacuvioasei Parascheva  povestite tinerilor, V.Nichita, Editura Meteorpress

comanda cartea aici http://www.meteorpress.ro/colectii-80-Religie-2.php