Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 20 ianuarie 2016








Psalmii, rostul lor si in ce conditii se citesc.

Spre urcarea pe cararea mantuirii, Sfintii Parinti  ne indeamna sa citim Psaltirea si Sfanta Scriptura, caci cuvintele  din aceste carti au o puterea foarte mare asupra tamaduirii si curatirii de intinaciune a sufletului, aducand in suflet starea de pocainta  si dorinta de a trai o viata curata, caci Duhul Sfant curata ochii mintii si ai sufletului , aratandu-ne Voia lui Dumnezeu si ne indeamna sa pazim poruncile Lui.

Fie ca trecem prin ispite grele, avem boli si lipsuri  grele de indurat, Psaltirea ,,rupe,, puterea vrajmasului asupra sufletului si a trupului, descatusandu-ne din stransoarea si lucrarea diavoleasca, care prin pacatele comise anterior de noi, dau dreptul duhurilor rele asupra noastra.
Desigur, Psaltirea ajuta foarte mult crestinul care, dupa ce s-a spovedit, pune inceput bun, lasand pacatele si patimile urate , imbratisand virtutea blandetii si a iubirii de aproapele, facand fapte bune, ajutand pe cei in nevoie, smerindu-si inima si mintea, caci omul mandru si viclean este uraciune in fata Domnului.

 In manastiri, maicile citesc acesti psalmi pentru crestinii ce se afla in diverse necazuri si suferinte.

Crestinul spovedit si preferabil impartasit, va cere permisiunea si binecuvantare duhovnicului sau. 

Cat timp se citeste Psaltirea, negresit se tine post miercurea si vinerea in timpul anului, inclusiv in cele patru posturi de peste an randuite de Biserica, 
si aici ma refer nu numai la postul alimentelor, ci si cel al curatiei gandurilor si faptelor.

Psalmii se citesc si in functie de anumite trebuinte sau nevointe.
Am sa dau cateva exemple : pentru a spori duhovniceste se citeste psalmul 92,iar pentru a avea rabdare si stapanire de sine se cade a se citi psalmul 120.

Un sfat : nu incercati sa cititi psaltirea fara a discuta cu duhovnicul si cereti binecuvantare.

Doamne ajuta

2 comentarii:

  1. Psaltirei este vorbirea omului cu Dumnezeu, citirea Sfintei Scripturi este vorbirea lui Dumnezeu cu omul. Acestea trebuiesc citite in fiecare zi. 144 de minute pe zi este timpul cel mai scurt si mai potrivit de-a ne ruga adica 10% din 24 de ore.

    RăspundețiȘtergere
  2. Psaltirea in manastiri se citeste doar de maicile ce au ajuns la un anumit nivel de traire duhovniceasca, dupa multi ani de calugarie. Necesita o anumita pregatire. O constientizare. Cei ce citesc fara a consulta un duhovnic si bleastama dusmanii sai citind anumiti psalmi, de fapt se blastama pe el si tot neamul sau. Deci, mare atentie.

    RăspundețiȘtergere