Totalul afișărilor de pagină

luni, 23 ianuarie 2017

[ Din intelepciunea Sfintilor Parinti ] SFATURI DUHOVNICESTI



Dacă vă rugaţi fără să faceţi milostenie, rugăciunea este moartă. 
Nimenea nu se mantuieste daca nu are mila fata de aproapele. Daca o pâine ai doar pe masa, sa o rupi in doua si sa-i  dai celui ce-ti cere. 
Cel ce se face ca nu vede saracul de langa el in Rai nu va ajunge. Sa nu va amagiti. Sa cautati sa va mantuiti sufletul, sa nu va uitati ce fac ceilalti. Daca zece trec pe langa cersetor si nu le pasa, tu apropiete de sarman si da-i. Nu conteaza ce va face saracul cu banul, conteaza cu ce inima ii dai tu milostenia. Asta conteaza la Dumnezeu, starea inimii tale, caci la El toate sunt cunoscute.
 Mâna ar trebui să vă fie mereu deschisă. Daţi milostenii orfanilor şi văduvelor. Facerea de bine şi rugăciunea merg împreună.


Creştinul care iubeşte pe toţi oamenii primeşte mare răsplată, îndeosebi dacă îi iartă pe cei care îi fac rău. Căci dacă nu ne iubim aproapele, toate faptele bune pe care le facem sunt zadarnice, nu preţuiesc o iotă, iar noi suntem de nimic. Dragoste, fraţii mei, dragoste cere Domnul de la noi.

Nu vă mâhniţi, căci toţi ne vom duce de aici. Nu suntem decât călători în trecere. Am venit ca să ne arătăm lucrători şi să plecăm.

Rugati-va neincetat si de doua ori mai mult pentru cei plecati dintre noi. Rugati-va zi si noapte pentru ei, faceti milostenie pentru iertarea sufletului lor. Sa-i pomeniti des la slujbe. Candela sa arda neicetat pentru cei adormiti. Ei au tare mare nevoie de ajutorul nostru, nu uitati acest lucru !

Casa sa va fie sfintita. Sa faceti macar de 4 ori pe an sfestanie. 
Cat de des puteti aprindeti cate o boaba  de tamaie, mirosul de tamaie sa nu va  lipseasca din camara nici macar o zi. 

Sa va rugati inainte de a manca. Apoi, sa multumiti Domnului pentru darurile Lui. 

Macar zece metanii mari inainte de somn sa faceti ; si macar  trei dimineata.

Sa-i dati Slava lui Dumnezeu in permanenta !

Sa va ajutati parintii in toate; cu o haina, un ban, medicamente, tratamente. Sa aveti grija de ei ca de proprii vostri copii. Cum va purtati voi cu parintii vostri, asa o sa se poarte si copiii vostri cu voi. Egoizmul este o patima groaznica care osandeste sufletul la muncile iadului. Rugati-va la Dumnezeu sa va ajute sa scapati de acest duh rau din inima voastra. La fel si pizma,  mania si mandria. 

Cel ce nu-si  petrece viata in curatenie si pocainta si nu va dobandi Harul Domnului, in Rai nu poate ajunge. Iisus a zis : nimic necurat nu va intra in Imparatia Cerurilor.

Plansul de regret si cainta inimii fata de faradelegile comise  spala murdaria pacatelor de pe Haina Botezului, cu care ne infatisam in fata lui Iisus la judecata particulara.
Sunt un mare pacat si gandurile urate, chiar si simtamintele netrebnice ale inimii  fata de aproapele .

Feriti-va sa va alipiti inima de placerile lumii acesteia. Acestea intuneca cugetul si impietresc inima crestinului.

Luptati cu patimile si poftele netrebnice, caci uraciune sunt acestea in fata lui Dumnezeu.

Cautati smerenia. Inima smerita este tare placuta Domnului. 

Parintele Varsanufie, Manastirea Optina
sursa online.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu