Totalul afișărilor de pagină

joi, 19 mai 2016

Oare s-ar putea mantui omul si fara de har? 




  Daca harul e o lucrare necreata a lui Dumnezeu in sufletul nostru si daca prin el insusi Duhul Sfant lucreaza in noi mantuirea, oare s-ar putea mantui omul si fara de har?

  Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). 


Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). 

Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale.

  Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. 

Inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca.


   Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. 

   Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului , dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului.

  Dar harul nu e de trebuinta numai la inceputul mantuirii omului, ci si dupa aceea, tot timpul. Omul nu se poate intari niciodata in bine in asa fel ca sa nu mai aiba pe urma trebuinta de har. 


  Binele statornic si curatia deplina a omului sunt un rod nu numai al omului, ci si al harului, nu numai al unuia sau al altuia.  

   Daca mantuirea si sfintirea omului inseamna unirea lui cu Dumnezeu prin har, se intelege ca pierderea harului inseamna pierderea mantuirii. 

   Sf. Apostol Pavel zice: “Deci, fratilor, intariti-va in Domnul si in puterea tariei Lui.

 Imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului” (Efes. 6, 10-11).

 Inceputul bun inseamna lepadarea de pacat si de patimi ( placeri, pofte, deprinderi urate si rele ),smerenia. Rugaciunea incontinua ( Rugaciunea lui Iisus ) si citirea cartilor sfinte, viata curata, faptele bune , pocainta , ascultarea de duhovnic, spovedania si impartasania - sunt doar cai spre care crestinul se curata de intinaciune si prin acestea atrage mila si iertarea Domnului, deci- si Harul Lui.

  Semn ca suntem pe calea cea buna este indepartarea definitiva  de pacat si lacrimile  de pocainta, dragostea fata de rugaciune, iubirea fata de Domnul, viata curata ,urârea placerilor lumii, citirea cartilor duhovnicesti, faptele bune, gandurile bune, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu