Hristos din Ceruri, întâmpinați-L!
Hristos pe pământ, înălțați-vă!
Cântați Domnului tot pământul și cu bucurie lăudați-L, popoare, că S-a preamărit!
Cuvintele acestea, ca și toate cuvintele cuprinse în dumnezeieștile slujbe, n-au doar rostul ca să împlinească o rânduială, ca să zicem așa, să creeze o atmosferă, să se facă un fel de stare de gândire, ca să împlinească ceea ce înseamnă să săvârșească o slujbă. Ci ele au rostul să schimbe spre bine gândirea noastră, simțirea noastră și toată viața noastră sufletească.”
Și mai încolo spune: „Noi când răspundem Amin la aceste cuvinte, mărturisim că suntem la un gând cu cel care dorește ca Numele lui Dumnezeu să fie preamărit în toată vremea. Deci, Hristos Se naște, măriți-L! este ceea ce trebuie să facem, și-L mărim în toată vremea, pentru că S-a născut pentru noi și pentru a noastră mântuire. Vă rog, Părinte!
Părintele Constantin Necula: Trebuie să subliniem că e un text din Sfântul Grigorie și o omilie, celebră, la vremea ei, la Nașterea Mântuitorului Hristos, care, în gura unui Părinte sfințit și sfânt, cum este Părintele Teofil, sigur că suna și mai bine decât în gura noastră, a păcătoșilor.
Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că e parola de aur a Bisericii în vremurile acestea absolut nebunești; că în cele din urmă, Hristos Se naște, măriți-L! Hristos din Ceruri, întâmpinați-L! înseamnă că, în sine, Crăciunul nu-i doar o zonă de așteptare, nu-i o zonă gri, ci este o zonă de interferență, de întâlnire cu Hristos; că Acest Hristos – Bebelușul din Betleem, Care Se naște de dragul nostru – nu-i venit doar ca să ne schimbe, știu eu, hainele, alimentele, ci și rațiunea de a fi. Când Îl ai pe Hristos de partea ta, nu poți decât să-L întâmpini! Nu poți decât să te bucuri, să fii strălucitor!
(Părintele Constantin Necula, Alexandru Rusu, Farmacia de cuvinte, Editura Agnos, Sibiu, 2014, pp. 206-207)