Totalul afișărilor de pagină

joi, 5 octombrie 2017




Sfintii parinti.Despre ajutorul pe care il dau ingerii oamenilor





Intamplarea cu Ioan.
Gradinarul cel milostiv

Traia o data un gradinar pe nume Ioan, care era foarte milostiv fata de straini. Se indeletnicea cu lucrul in gradina si toata agoniseala o da cu milostenie, pastrand doar cele cate ii erau de trebuinta pentru sine.

 De la un timp, diavolul a inceput sa-l inspiteasca, aducandu-i in minte un cuget:
- Aduna-ti tie putini arginti pentru cand vei imbatrani sau te vei imbolnavi si vei avea nevoie de bucate.
Ioan a dat ascultare gandului venit de la vrajmasul si a inceput sa stranga arginti, umpland cu ei o ulcica. Mai apoi, s-a imbolnavit: a inceput sa-i putrezeasca un picior si tot argintul strans l-a dat doctorilor pentru vindecare, dar tamaduire nu a aflat.
O data, a venit la el un doctor iscusit si i-a spus:
- De nu-ti vei taia piciorul tau, apoi tot trupul tau va putrezi.
Neavand de ales, Ion s-a invoit sa i se taie piciorul. Dar, intr-acea noapte si-a adus aminte de greseala ce facuse primind gandul cel dracesc si s-a pocait cu suspine, din adancul inimii. Plangand, graia:
- Adu-ti aminte, Doamne de lucrurile mele cele dintai pe care le faceam lucrand si le dadeam milostenie.
I s-a aratat lui ingerul Domnului si standu-i dinainte, l-a intrebat:
- Unde sunt argintii tai pe care i-ai adunat?
Venindu-si in fire, Ion, gradinarul cel milostiv a raspuns:
- Gresit-am Doamne, iarta-ma pe mine si, de acum nu voi mai face asa.
Auzind acestea, ingerul Domnului s-a atins de piciorul lui si pe data s-a vindecat. Cand a venit dimineata, s-a sculat si s-a dus in gradina sa lucreze. A venit doctorul cu gandul sa-i taie piciorul, a inceput sa intrebe de el":
- Unde este Ioan? 
I-au raspuns lui:
- De dimineata s-a dus la gradina sa.
Doctorul, spaimantandu-se. s-a dus la gradina si l-a vazut pe Ioan cum sapa pamantul. Atunci, doctorul a dat slava lui Dumnezeu:
- Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui de Dumnezeu.


Felurimea si rostul ingerilor

''Unde umbreaza darul tau, arhanghele, de acolo se goneste puterea diavolului. Ca nu sufera sa rabde lumina ta luceafarul cel ce a cazut. Pentru aceasta ne rugam tie: sagetile lui purtatoare de foc, cele slobozite impotriva noastra, stinge-le cu solirea ta, izbavindu-ne pe noi de smintelile lui." (Utrenia la praznicul Sfantului Mihai)

Ingerii au fost creati prin cuvant si au fost desavarsiti de Sfantul Duh prin sfintire, participand la luminare si la har in masura vredniciei si rangului lor''
Ingerii au o natura necorporala, fiind un fel de duh si de foc imaterial, dupa cum marturiseste si Dumnezeiescul David: "cel ce faci pe ingerii tai, duhul, si pe slugile tale par de foc" (Psalmul 103, 5; Evrei 1,7)

Ingerii sunt "usor arzatori, calzi, strabatatori, grabnici spre dorul de Dumnezeu si slujirea Lui, indreptat spre cele de sus si liberi de orice gand material". 
Sunt fiinte spirituale, vesnic miscatoare, libere, iar in raport cu noi oamenii, necorporale. Il slujesc lui Dumnezeu si au primit in firea lor nemurirea prin har. Ingerii nu sunt nemuritori prin fire, ci prin har, caci scrie Sfantul Ioan Damaschin " tot ceea ce are inceput, are si sfarsit, potrivit naturii lui".
Ingerii isi comunica unii altora gandurile si hotararile fara sa rosteasca vreun cuvant. 

 Prin harul Dumnezeiesc, ei au darul profetiei. Ingerii difera unii de altii "prin luminare si prin rang, fie ca au rangul potrivit gradului de luminare, fie ca participa la luminare potrivit rangului in care sunt. Ei se lumineaza reciproc, potrivit superioritatii rangului sau firii". Cei care sunt mai sus impartasesc celor mai de jos luminarea si cunostinta.
Ingerii, prin iuteala firii lor, se deplaseaza cu repeziciune acolo unde le porunceste vointa Dumnezeiasca. 

 Sunt pusi sa pazeasca partile Pamantului. Sunt inainte statatorii neamurilor, dar si ai locurilor, dupa cum au fost insarcinati de Dumnezeu. ei ne calauzesc si ne ajuta in tot lucrul bun pe care il facem. Stau intotdeauna imprejurul lui Dumnezeu. Ei nu mai pot fi ademeniti spre rau datorita harului Dumnezeiesc si staruintei lor in unicul bine.

Sfintii arhangheli Mihail si Gavriil, selectie si adaptarea textelor de Ciprian Voicila, Editura Meditatii, pag. 79-80.


cumpara cartea accesand linkul http://www.meteorpress.ro/colectii-80-Religie-1.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu