marți, 17 ianuarie 2017

Rodul misiunii tale - Parintele Calistrat





 Discernerea este primul act dumnezeiesc şi primul dar divin, care este legat de darul înţelepciunii, al cunoaşterii si al priceperii! 
Când şi cum trebuie să acţionezi, sau când trebuie să intervii, sau cam trebuie să procedezi în situaţii de dilemă. Şi din alt punct de vedere.. faptul că Iisus este Omul Universal care vine şi contrazice ceea ce le spune apostolilor! 
Mântuitorul le spune: "Mergeţi către oile cele pierdute ale casei lui Israel."(Matei 10, 6) si apoi, El sta de vorba cu sutaşul roman şi îi vindecă sluga!

Aici vorbim de Sensul Căutării lui Dumnezeu, un sens care ar trebui şi astăzi activat: "Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. 
Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?"(Marcu 8- 34,37)

****

"Şi mergând, propovăduiţi, zicând: S-a apropiat împărăţia cerurilor.
Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi. 
Să nu aveţi nici aur, nici arginţi, nici bani în cingătorile voastre; Nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălţăminte, nici toiag; că vrednic este lucrătorul de hrana sa. În orice cetate sau sat veţi intra, cercetaţi cine este în el vrednic şi acolo rămâneţi până ce veţi ieşi.
Şi intrând în casă, uraţi-i, zicând: "Pace casei acesteia". Şi dacă este casa aceea vrednică, vină pacea voastră peste ea. Iar de nu este vrednică, pacea voastră întoarcă-se la voi. 
Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieşind din casa sau din cetatea aceea, scuturaţi praful de pe picioarele voastre. Adevărat grăiesc vouă, mai uşor va fi pământului Sodomei şi Gomorei, în ziua judecăţii, decât cetăţii aceleia. Iată Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii.(Matei 10:7,16).

****

Nu-i vrednic nici cel ce se împărtăşteşte prea des şi nici cel ce se împărtăşeşte prea rar, ci vrednic este cel care ia Sfintele Taine cu evlavie şi cu credinţă, cu trăire intensă absolută!
Ce înseamnă trăire absolută?
Un om ca să se poată împărtăşi trebuie să îndeplinească câteva condiţii simple! Una dintre ele, pe care trebuie să o reţineţi, este aceasta: ESTE UN MARE PĂCAT SĂ TE ÎMPĂRTĂŞEŞTI CU SFINTELE, CU PREACURATELE TAINE, ŞI TU ÎNCĂ SĂ FII ÎN MINTEA TA, ÎNDOIT CĂ EXISTĂ VIAŢA DE DINCOLO DE MORMÂNT! Nu lăsaţi îndoiala, ori de câte ori aveti în minte îndoiala acesta, învăţaţi-vă să vă rugaţi cu rugăciunea "Împărate Ceresc", ca să se spele mintea de diavolul hulei care vine şi va tulbura mintea şi vă chinuieşte!
Este şi un proverb românesc, foarte adevărat, care spune că: "Gânduri multe fără treabă, dovedesc o minte slabă!"

Aşadar, nu lăsaţi mintea să alunece, daţi-i de lucru!
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!"; "Prea-Sfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-mă pe mine păcătosul!"; "Toţi sfinţii rugaţi-vă pentru mine păcătosul!"; "Toţi îngerii mijlociţi pentru mine păcătosul"; "Toate Puterile Îngereşti, mijlociţi pentru mine păcătosul!"

***

"Faptele credinței rodesc întru răbdare!"
Deci nu te-ai rugat o saptamană și ai rezolvat problema.
Trebuie să te incarce Dumnezeu cu Duh Sfânt la fiecare rugăciune, să te curatescă dupa fiecare cădere și să întarescă credința în tine ca să poti să te mântuiești. Pentru că noi avem o credință relativă, suntem deopotrivă încarcați de evlavie și acuma dorim totul despre Dumnezeu și despre mântuire... dar aici.. aceiași oameni în câteva minute suntem la fel de serbeszi și de seci ca nucile goale pe dinăuntru. Adică ea e mare și frumoasă dar miez nu este!
 Pentru faptul că rugaciunea noastră este un mic formalism, sau o simplă lectură.
 Pravila nu este Lectură! Trebuie să te rogi! Pravila este o covorbire cu Dumnezeu!

Iată ce-i spune Iov lui Dumnezeu dupa 7 ani de stat pe gramadă de gunoi:
"Doamne, dormi? Ce faci?" Si ce-i spune Dumnezeu lui Iov după 7 ani de rabdare și necârtire în boală, plin de lepră. .."Scoală-te, îmbracă-te, ăncinge-te și să stăm de vorbă!"
 Iată, dupa 7 ani de suferință! Și când Dumnezeu stă de vorbă cu Iov și clarifică tainele dumnezeiești, spune așa: "Cine dă apa puilor de corb și hrană la bună vreme? Eu le fac pe toate!" Și Pr. Cleopa avea o expresie extrem de dulce: "Mamă dragă, și pentru credința lui Iov, a plouat la curtea lui trei zile cu bani de aur." 
Adică atâta bogăție a dat Dumnezeu lui Iov pentru că nu a cârtit cand i-a luat totul. Așa și noi, ca să plouă cu virtutea banilor de aur și a rugăciunii curate, trebuie ani de straduință, trebuie ani de luptă... și când apare desăvârșirea, după ce ai gustat din ea, nu ți-o mai ia nimeni!

****

„Boala cea molipsitoare a clevetirii.”

Vamă a osândirii, clevetirii şi a judecării aproapelui.
Cine umblă cu bârfă, cu "grijă" de aproapele, nu se poate împărtăşi! 
Pentru că aşa scrie, să laşi darul tău la altar, să te duci să te împaci cu cei pe care i-ai supărat şi i-ai vorbit de rău, şi apoi să te apropii de altar să dai darul tău, ca să nu fie rugăciunea ta întru' păcat. Adică să nu luăm împărtăşania cu osândă, ci să o luăm pentru tămăduirea trupului şi a sufletului!

***

„Pre cel ce cleveteşte în ascuns pe vecinul său pre acela am gonit.”(zice Sf. Prooroc David în Ps.100, st.6)]
"Clevetirea este vorbirea de rău împotriva fratelui, nefiind el de faţă, cu scopul de a-l ponegri măcar, de sunt şi adevărate cele spuse.." (după cuvântul Sf. Vasile cel Mare).

Parintele Calistrat

sursa online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu