joi, 5 octombrie 2017




Sfantul Dimitrie izvoratorul de mir si Sfantul Dimitrie cel nou Basarabov  





Viata Sfantului Dimitrie, izvoratorul de mir.


 Sfantul Dimitrie a trait la Tesalonic in timpul domniei lui Diocletian si Maximian Galeriu. Provenea dintr-una dintre cele mai nobile familii din provincia Macedoniei, tatal sau fiind mai marele cetatii Tesalonicului.


 A fost botezat in secret de teama persecutiilor, parintii i-au dat o aleasa crestere crestina, invatandu-l toate tainele sfintei credinte. 
Nu a intarziat a incepe propria-i lucrare intru infaptuirea virtutilor crestine. 

Ajungand la varsta maturitatii, parintii sai s-au mutat la Domnul, lasandu-l pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai pe obarsia sa nobila si pentru frumusete fizica, dar si pentru virtutea sa, pentru intelepciune si bunatate. 

Expert in arta militara, a fost numit general al armatei din Tessalia si pro-consul al Greciei. Cu toate acestea, el isi petrecea cea mai mare parte a timpului invatand si interpretand public cuvantul lui Dumnezeu. 

Vorbea convingator despre dreptate, pace si iubire de frati, incat multi pagani s-au convertit la dreapta credinta, in ciuda persecutiilor imparatului impotriva crestinilor.

 Imparatul Maximian tocmai  purtase importante victorii contra scitilor. 
La intoarcere spre Roma s-a oprit la Tessalonic pentur a se face aclamat de catre multime si sa aduca jertfa de multumire idolilor.
 Cativa pagani, profitara de prezenta acestuia si-l denuntara  pe Dimitrie. 
Imparatul devenise furios, astfel l-a inchis intr-o temnita aflata in subsolul unei ocne din apropiere, lasandu-l in umezeala si putori dezgustatoare. Dar Dimitrie nu dadu nici o atentie acestor lucruri, bucuros la gandul ca se va impartasi curand din plin de patimile izbavitoare ale Mantuitorului; singura sa tristete consta in faptul ca trebuia sa astepte pentru implinirea muceniciei sale.

Cum era obiceiul in asemenea circumstante, Maximian a organizat in amfiteatrul din Tessalonic jocuri si lupte de gladiatori. 
Adusese cu el un soi de urias de o forta Herculiana pe nume Lie, provenind din neamul vandalilor. Acesta era atat de puternic si de priceput in lupta corp la corp incat nimeni nu putea sa-i reziste. Un tanar crestin din oras, pe nume Nestor, vazand orgoliul pe care il trecea imparatul din victoriile protejatului sau, se hotara sa arate ca lui Hristos singur ii apartine aceasta putere. 
Alerga la ocna, in care era inchis Dimitrie si ceru protectia rugaciunilor sale pentru a se duce sa-l infrunte pe urias. Martirul a facut semnul crucii peste fruntea si peste inima baiatului si-l trimise ca pe David inaintea lui Goliat, spunandu-i: "si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi!" Tanarul ajunsese la amfiteatru in momentul in care crainicii strigau in toate partile, chemand pe cei ce ar vrea sa-l infrunte pe Lie. Nestor inainta in fata imparatului si isi arunca tulnica la pamant strigand: "Dumnezeule al lui Dimitrie, ajuta-mi".

De la prima inclestare, atunci cand uriasul se arunca asupra tanarului, acesta se feri si il strapunsese mortal in inima cu cutitul sau. Toti fura incremeniti de uimire la vederea acestor minuni si se intrebare cum de invincibilul barbar cazuse asa deodata sub lovitura unui copil.

Intradevar, acesta isi pusese toata nadejdea in Domnul, stapanul luptelor. Imparatul exploda de maniue si porunci sa fie prins pe loc si sa i se taie capul in afara cetatii. Cum il auzise pe Nestor invocand pe Dumnezeul lui Dimitrie, Maximian banui ca acesta din urma ar fi folosit oarece vraji si dadu soldatilor sai sa se duca si sa-l ucida cu lancile lor in fundul temnitei, fara alta judecata. Cativa crestini care au fost prezenti la executia Sfantului, au asteptat ca soldatii sa se departeze dupa care, ingropara trupul lui cu multa devotiune.

Martirul sfantului Dimitrie s-a petrecul in anul 303


Sfantul Dimitrie, izvoratorul de mir / Sfantul Dimitrie cel nou Basarabov, selectie si adaptarea textelor de Costion Nicolescu, Editura Meteor Publishing, toate drepturile rezervate editurii Meditatii, anul 2017, pag. 8-12.

cumpara cartea accesand linkul http://www.meteorpress.ro/colectii-80-Religie-1.php


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu