Orice dependenta ne indeparteaza de Harul Domnului. Dependenta in materie duhovniceasca inseamna PATIMA. Cu cat staruim in patima, cu atat ea se inradacineaza mai adanc in inima. Patima taie comuniunea cu Dumnezeu.
Comoditatea este si ea o ,,patima,,. Comoditatea de a asculta Sfanta Liturghie in fata calculatorului cu cafeaua in fata. Comoditatea de a dormi in timpul Sfintei Liturghii.
Mila fata de aproapele atrage Mila Domnului. Facand bine si ajutand pe cel in nevointa, in clipele grele si Domnul ne va ajuta, caci isi va aduce aminte ca ai ajutat si tu pe aproapele ( adica pe Iisus Hristos). Daca faci rau voit. cu buna stiinta, Domnul iti va intoarce spatele, si cand vei fi la necaz si boala grea, slabe sanse sa fii auzit. Caci provocand durere, lacrimi si umilinta, cum poti sa ceri binele de la Dumnezeu ?
Mandria este o patima draceasca. Cu cat o dezvoltam, cu cat suntem mai plini de noi, ne iubim foarte si ne pasa doar de noi, cu atat Dumnezeu se indeparteaza de noi, ajungand ca sufletul chiar sa moara la propriu, daca mai facem si nedreptate si alte pacate grele. Adica Duhul Sfant se indeparteaza de sufletul mandru, iar acesta se poate demoniza, in functie de ce pacate grele avem, cum ar fi curvia, insalaciunea, betia, nedreptatea, clevetirea si osandirea, batjocura, umilirea aproapelui, etc
Spovedania taie dreptul satanei asupra noastra , pe care il are prin pacatul pe care l-am facum sau stam in el. Facem canonul dat de duhovnic pentru a indeparta urgia ce poate veni asupra noastra, adica daca am facut un avort, pacatul se iarta prin spovedanie si canon si facem toata viata fapte bune, caci am ucis un suflet nevinovat.
Spovedania sa fie cu constientizarea faptului ce pacat mare am savarsit in fata Domnului, sa avem pocainta si durere pentru fapta savarsita, altfel, degeaba.
Rugaciunea se cere a fi neincetata
,,Cel ce nu are pomenirea Numelui Domnului in permanenta, sa nu se insele ca este crestin,, -dupa cum zic Sfintii Parinti. Ora de ora binecuvantam tot omul, toata creatia Domnului, multumim pentru toate ( sanatate, parinti sanatosi, copii ce invata bine, servici, ca am ajuns acasa cu bine, ca mai avem viata si acum si ne putem indrepta viata, etc): , zicem des :,, Doamne iarta-ma,, - aceasta si este rugaciunea neincetata.
Iertam cu inima tot omul ce a gresit fata de noi, altfel, toata rugaciunea noastra nu va fi ascultata.
Domnul ne cere sa ne iertam si sa ne iubim vrajmasii, ca sa putem capata si noi iertare si mila. Daca nu putem ierta, doar ne aducem aminte cate fapte rele cerem Domnului sa ne ierte. Si atunci ne va fi usor sa intelegem mersul lucrurilor, a tainelor duhovnicesti.
Folosim tehnologia doar de necesitate, o inlocuim cu Psaltirea si mersul la biserica, la slujbe, caci un suflet avem, si el va sta la Judecata. Poate ca maine se va intampla, poate peste ceva timp. Nu conteaza, important este sa vedem ce e rau in el, cate rautate avem si sa ne curatim. Si de pacat, si de patimi, lasam filmele, petrecerile, desfraul, lacomia, nedreptatea, barfa, betia, invidia, vorbirea de rau, minciuna si alte rautati. Sa avem viata curata si sufletul curat. Asta vrea Domnul de la noi.